miércoles, abril 02, 2014

PADRE FREDERICUS GROOTProvincialaat  MSF
Postbus  9318
4801  LH  BREDA

MEDEDELINGEN 2014-03
  Fredericus  GROOT
  (* 24-04-1934      + 01-04-2014)


Hij werd geboren te Spanbroek, West Friesland, op 24 april 1934. Na de lagere school begon hij het kleinseminarie in Kaatsheuvel op 14 april 1948 in de voorbereidingsklas.
Freek voetbalde en la selección del seminario de Kaatsheuvel
Freek ,met helmbos,als toneelspeler in Odipous in kolonos


Noviciaat 7 september 1955 te Nieuwkerk. Na de filosofie 1 jaar surveillant te Kaatsheuvel. Op 06 januari 1963 priestergewijd te Oudenbosch door de bisschop van Oost Kalimantan, Mgr. J. Romeijn msf.
Benoemd voor de Missie op Oost Kalimantan. Omdat er nog geen visum te verkrijgen was (vanwege Nieuw Guinea-kwestie met Indonesië) in september tijdelijk naar Rome gestuurd voor het pastorale jaar. Begin 1964 kwam het visum af en 25 mei vertrok hij naar Kalimantan.

Werkzaamheden:
Als eerste standplaats de hoofdstatie in het binnenland Tering om de taal en de adat te leren. Na enkele maanden werd hij benoemd als kapelaan te Balikpapan, omdat buitenlanders niet in het binnenland mochten zijn vanwege de oorlog tussen Indonesië en Maleisië.
In 1966 voor enkele jaren naar Long Pahangai, een afgelegen gebied aan de bovenloop van de Mahakam rivier.
In 1969 hoofdpastoor van Tering. Gedurende 8 jaar hier naar tevredenheid gewerkt. Zorg voor de uitgestrekte parochie met ziekenhuis, internaten en houtzagerij.
In 1977 werd hij voor 3 jaar benoemd tot Vicaris generaal onder mgr. M. Coomans en   werd toen  pastoor van de kathedraal van Samarinda. Het werk in een stadsparochie lag hem beter dan in een parochie in het binnenland.
Vanwege de Indonesianisatie werd er een Indonesische pastoor aangesteld in de kathedraal. Freek kreeg de opdracht om een tweede parochie in Samarinda te stichten. Met een geweldige ijver en inzet wist hij een mooie kerk en pastorie te bouwen. Hij was kunstzinnig aangelegd en daarom werd zijn kerk wel de mooiste van Oost Kalimantan op dat moment. Hij zorgde ervoor dat het interieur en de omgeving van de kerk er altijd netjes uitzagen en hij besteedde veel aandacht aan de liturgie. Ook bezocht hij trouw zijn mensen in de stad en in de omliggende dorpen. Tot begin 1994 heeft hij met veel inzet en plezier gewerkt als eerste pastoor van deze nieuwe parochie Sint Lucas Temindung.
In februari 1994 keerde hij voor goed terug naar Nederland, afgehaald door enkele familieleden.  Hij schrijft: 
“Ik heb bewust het besluit genomen terug te gaan naar Nederland Ik ben het hier helemaal niet zat. Ik ben me bewust dat ik veel moois achterlaat. Na 30 jaar Kalimantan wil ik nog iets gaan beginnen in Nederland.”
Al na enkele maanden vond hij een nieuw werkterrein: pastoor van Gerwen en Nederwetten. De aanpassing van een Westfries aan de Brabantse mentaliteit verliep zonder moeilijkheden: hij werd met open armen door de parochie ontvangen.
In 1998 werd hij gekozen als tweede assistent in het bestuur van de Nederlandse MSF provincie en sinds 2008 is hij eerste assistent.
Hij bleef pastoor van Gerwen tot zijn 70-ste. Maart 2006 werd hij eervol ontslagen als pastoor maar direct aangesteld tot assistent van de Pastorale Eenheid Nuenen. Hij mocht in de pastorie van Gerwen blijven wonen en verleende tot op het laatst nog vele zeer gewaardeerde diensten in de parochie. Vanwege zijn onbaatzuchtige en trouwe inzet als priester gedurende 48 jaar zowel op Kalimantan als wel in Gerwen en Nederwetten werd hij op zaterdagavond 5 februari 2011 geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en op zondag 6 januari 2013 werd op grootse wijze zijn gouden priesterfeest in Gerwen gevierd.
Sinds 2008 begint hij moeilijkheden te krijgen met zijn gezondheid. Enkele keren is hij opgenomen in het ziekenhuis van Geldrop vanwege hartproblemen. Telkens weer kwam hij daar optimistisch vandaan. Bij een opname begin 2009 vanwege een zware longontsteking werd chronisch lymfatische leukemie geconstateerd. Ondanks dat  kon hij in de zomer van dat jaar weer op fietsvakantie met de provinciaal naar Oostenrijk. In augustus van datzelfde jaar ging hij samen met de provinciaal naar de vergadering van de congregatieraad in La Salette en in juni 2010 naar de bijeenkomst van de Europese provinciaals in Werthenstein. De in dat jaar geplande fietsvakantie met de provinciaal naar Oostenrijk moest hij echter vanwege gezondheidsredenen afzeggen. Maar in 2011, 2012 en 2013 genoot hij weer met volle teugen van een fietsvakantie.


In oktober 2013 nam hij nog deel aan het generaal kapittel in Rome en op 19 februari 2014 verklaarde hij zich bereid om herkozen te worden als eerste Assistent van ons Nederlands bestuur. Ondanks zijn ongeneeslijke ziekte bleef hij optimistisch en levensvreugde uitstralen.

De laatste weken heeft hij herhaaldelijk bloedtransfusies gekregen en op 11 maart heeft zijn behandelende arts hem moeten vertellen dat de vooruitzichten heel somber waren.

Zaterdag 15 maart 2014  vond er een gesprek plaats tussen de  oncoloog,
broers en zus van Freek en Jan Zwirs. De conclusie was: Freek kan niet meer medisch behandeld worden. Freek zelf, zijn familie en pater provinciaal hebben zich bij deze conclusie neergelegd. De behandeling is stopgezet en Freek keerde terug naar zijn pastorie, om in een vertrouwde omgeving zijn laatste dagen door te brengen.
Zr. Boni (zijn zus) is uit Kalimantan overgekomen om haar broer in zijn laatste dagen bij te staan. De belangstelling en het meeleven van de parochianen van Gerwen en Nederwetten was overweldigend.
Donderdag 20 maart ontving Freek op eigen verzoek en bij volle bewustzijn het Sacrament van de Zieken, geleid door de provinciaal in aanwezigheid  van zijn familie en genodigden, ongeveer 50 mensen.
Langzaamaan ging zijn conditie achteruit en op dinsdag 01 april 2014 is hij in alle rust en overgave overleden thuis op de pastorie om 12.30 uur en kon de provinciaal in naam van Freek zeggen:
“In manus tuas Domine commendo spiritum meum” = “Heer, in uw handen beveel ik mijn geest.”

Vrijdagavond, 04 april wordt de avondwake gehouden in de St. Clemenskerk van Gerwen om 19.00 uur.
Op zaterdag 05 april om 11 uur nemen we afscheid met een plechtige eucharistieviering in  Gerwen (Nuenen), Heuvel 17 en daarna  volgt de begrafenis op het kerkhof aldaar.

U bent van harte uitgenodigd.

Teteringen, 02 april 2014                             H.v.Kleijnenbreugel

                                                                           Secretaris.

0 Comments:

Publicar un comentario

Links to this post:

Crear un vínculo

<< Home